19 September, 2007

Όνειρα Vs Πραγματικότητα

Τι εννοούμε με τον όρο όνειρα? Έλα μου ντε! Βασικά, θα μπορούσε κανείς να διαχωρίσει τα όνειρα σε δύο κατηγορίες: Αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας και αυτά που σκεφτόμαστε στον ξύπνιο μας!

Αφορμή για τις συγκεκριμένες σκέψεις είναι ένα προχθεσινό όνειρο! Έβλεπα οικεία μου πρόσωπα, σε διαφορετικό όμως περιβάλλον, διαφορές συζητήσεις και παρεξηγήσεις. Τα όνειρα δεν έχουν κάποια λογική εξήγηση, άρα δεν είναι παράλογο που έβλεπα τοπία όπως το grand canyon, μια μικρή φωτιά στο κέντρο και τους πρωταγωνιστές τριγύρω. Δεν ξέρω αν η αρχέγονη επαφή μου με τη φύση, μου δημιούργησε ζωώδη ένστικτα, ωστόσο, σε κάποια φάση είχα ξεφύγει. Θυμάμαι διαπληκτίστηκα έντονα με ένα κατά τα άλλα αγαπημένα μου πρόσωπα, σε σημείο να νιώσω απίστευτο μίσος. Μιλάμε ένα όνειρο τρελό, εντελώς παρανοϊκό. Ένιωθα τόσο έντονο θυμό, μίσος, απέχθεια και αηδία για το πρόσωπο αυτό, που κάλλιστα θα μπορούσα να….! Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι μόνο το λατρεύω, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου, χωρίς αυτό.

Την επόμενη μέρα, όταν ξύπνησα, λέω πάει τρελάθηκα. Οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες, μας βλέπω για τα κάγκελα! Το προσπέρασα και λέω όνειρο είναι πάει, τελείωσε! Όλα καλά κι όλα ωραία! Μα έλα που κάπως παραστράτησα και στον ξύπνιο μου! Όταν συνάντησα, κατά τη διάρκεια της μέρας, το άτομο αυτό, έγινε κάτι που δεν περίμενα. Βασικά, αυτό με ανησύχησε. Στο αντίκρισμα του, ένιωσα σε κάποιο βαθμό όσα ένιωθα στον ύπνο μου, όχι τόσο έντονα εννοείται, αλλά η πίκρα μέσα μου υπήρχε. Το μίζερο είναι ότι το πρόσωπο αυτό δεν μου έκανε τίποτα και συνεχίζω να το συμπαθώ! Περίεργα πράγματα! Ένιωθα επιθετική απέναντι του, σε τέτοιο βαθμό, που βρήκα μια δικαιολογία και έφυγα.

Αλήθεια, ποια η προέκταση της φαντασίας και ποια τα όρια? Ποια η δύναμή της σε ρεαλιστικές πραγματικές συνθήκες? Ποια η γραμμή που διαχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα, την πραγματικότητα από την ονειροπόληση, τη σοφία από τη φαντασιοπληξία? Προσωπικά, είμαι άτομο που με δελεάζει οτιδήποτε εξωπραγματικό, διαφορετικό, αναπάντεχο. Μ΄ αρέσει να παίζω με τα όρια μου, και να ανακαλύπτω νέα πρόσωπα σε μένα.

Όμως, το να ξεφύγει κανείς είναι ένα κομβικό σημείο, στη συναισθηματική εξισορρόπηση του ατόμου. Επομένως, η πνευματική διαύγεια απειλείται από τη φαντασία ή τροφοδοτείται? Με ποια εφόδια ή εργαλεία μπορεί κανείς να ταξιδεύει σε κόσμους με άγνωστους προορισμούς, με μια βεβαιότητα, να αναγνωρίζει το δρόμο της επιστροφής? Και τι γίνεται αν σε κάποιο ταξίδι μαγευτεί τόσο από το νέο τοπίο, που αρνηθεί ή έστω ξεχάσει να γυρίσει? Θα είναι καταστροφικό? Ή μήπως λυτρωτικό?

Η τρέλα είναι το αντίδοτο της κατάθλιψης? Ή η απόδειξή της? Οι καινούριοι δρόμοι που ανοίγονται κάποιες φορές, ασυνείδητα ή συνειδητοποιημένα, μας οδηγούν σε μια πνευματική ευφορία, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται, ή πρόκειται για μια πνευματική αποτελμάτωση χωρίς διέξοδο….???

Δεν έχω απαντήσεις, μονάχα σκέψεις….

8 comments:

Unknown said...

Λοιπόν ότι τρελαινόμαστε είναι στοιχείο ότι ζούμε. Οπόταν δεν μπορούμε να μην τρελαινόμαστε και λίγο. Όσο για τα όνειρα όλοι ονειρευόμαστε. Τα όνειρα είναι συνήθως αποτέλεσμα του υποσυνείδητου. Εγώ βλέπω δύο κατηγορίες ονείρων. Τα προφητικά που συνήθως προμηνύουν κάτι κακό και τα κουφά όνειρα που βλέπω βλακείες. Τα προφητικά όνειρα μου δυστυχώς ήταν πολλά. Είδα για το δυστύχημα της ΗΛΙΟΣ όταν έχασα τους φίλους μου, τον πόλεμο στο Λίβανο, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Δεν τα βλέπω όπως ακριβώς γίνονται βλέπω διαφορετικά πράγματα. Στο δυστύχημα της ΗΛΙΟΣ είχα δει την εκκλησία της Παλουριώτισσας χωρίς στέγη και τον κόσμο να κλαίει και να φωνάζει. Πριν τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είδα ένα παλιό κτίριο που ήταν μοναστήρι να καίγεται και κόσμος να προσπαθεί να το σώσει. Κόσμος ήταν μέσα και καιγόταν... Δυστυχώς έχω δυνατή διαίσθηση και μπορώ να καταλάβω ότι θα γίνει κάτι κακό.. Τα κουφά όνειρα τι να σου πω. Έχω δει όνειρο τον Αλέξη, τον Παπαλουκά, (δεν προχωρώ σε λεπτομέρειες θα μας κλείσουν το μπλοκ). Εν πάσει περιπτώσει φιλενάδα. Τα όνειρα είναι δωρεάν. Δεν τρελαίνεσαι ονειρεύεσαι, ζεις και αναπνέεις. Αυτό έχει σημασία. "Όνειρα του φευγιού μου όνειρα" που λέει και η Αλεξίου.... Φιλάκια πολλά

Rakuneta said...

egw katakriveia ithela na dwsw mia alli diastasi....

tin proektasi stin pragmatikotita... otan dld ksefigis kai proektinis ta oneira sou, tous kosmous dld pou si dimioyrgis stin pragmatikotita. kai oxi gia ta oneira pou vlepis ston ipno... ayta ite alliws den exoun kamia logiki sinoxi, i epeksigisi....

milw otan to oneiro, i fantasia, i dimiourgia kainourgiwn fantastikwn katastasewn arxizoun na ginontai meros tis pragmatikotitas mas... ti simenei ayto? oti trellathikes i oti ise se mia pneumatiki euforia?

Unknown said...

Ακριβώς αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι στα όνειρα μας εκφραζόμαστε. Βγάζουμε κρυμμένα συναισθήματα που δεν μπορούμε στην πραγματική μας ζωή να εκφράσουμε. Δηλαδή παίρνω την περίπτωση μου. Εμένα μου άρεσε ο Αλέξης. Στην πραγματική μου ζωή δεν μπορώ να κάνω σχέση μαζί του για τους λόγους που ξέρεις. Τον ονειρεύτηκα όμως.....Μου αρέσει ο Παπαλουκάς. Που θα βρω τον Παπαλουκά για να κάνω σχέση μαζί του;;;Ταξίδι στην Μόσχα δεν σχεδιάζω. Είναι ένα όνειρο. Το ότι μου λείπει μια σχέση απο την πραγματική μου ζωή με κάνει να βρίσκω μια σχέση στα όνειρα μου..Δεν είναι κακό να τα βλέπεις αυτά. Απλά ζεις κάτι άλλο. Μια προέκταση της πραγματικότητας που την κάνεις όπως θες εσύ.

Rakuneta said...

den milw gia tetoiou eidous oneira....

re skeftikes tin pithanotita na milw apla gia trella pou tin onomasa oneiro gia na akougete isws pio romantiko k ligo ekfovistiko?

milw gia tin trela vasika. to na kataskeuazis dikous sou kosmous. p.x.opws i aliki stin xwra twn thaymatwn.. lagous na milane, dentra na se agkaliazoun ktl ktl ktl
ine i trella dimiourgiki i oxi?

(min tromaksis den trelathika! akomi :P)

Rakuneta said...

ligotero ekfovistiko sorry!

Βαγγέλης said...

Ένα διήγημα του συνοδοιπόρου μου στο μπλογκ, Χάρη, μιλάει ακριβώς για αυτά τα συναισθήματα. Οι προεκτάσεις των ονείρων στις ζωές μας. Και το αντίθετο. Θα του ζητήσω να το ανεβάσει στην Πικραλίδα. Νομίζω αξίζει να το διαβάσεις. Η τέχνη πολλές φορές (αν όχι πάντα) εξηγεί καλύτερα τα συναισθήματα.

Rakuneta said...

nai tha itan arketa endiaferon na diavasw to diigima ayto...

aggelika said...

Και εγώ το έχω πάθει αυτό.. Να βλέπω κάτι στον υπνο μου και να μεταφέρεται στην συμπεριφορά μου στον ξύπνιο μου! Όχι σε τέτοιο βαθμό βέβαια..
Τα όνειρα πάντως γενικά είναι ασυνάρτητα.. σπάνια βγάζεις νόημα! Κι ίσως αυτό να είναι το ωραίο τους, ότι σε αυτά συμβαίνει πάντα κάτι που δεν υπάρχει περίπτωσει να συμβεί στην κανονική ζωη..