07 August, 2007

Κυπριακός παραλογισμός

Είμαι 24 χρόνων και είχα την ευκαιρία, ατυχία ή τύχη, να ζήσω στο UK για ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό το χρόνο συνειδητοποίησα με όλη τη δύναμη του μυαλού μου ότι οι κύπριοι είναι το ολιγότερον close-minded people! Γιατί το λέω αυτό? Όχι, δεν ξύπνησα με νεύρα, ούτε αποφάσισα σήμερα να διαμαρτυρηθώ για της τύχης τα κακώς νοούμενα. Απλά ρε παιδί μου σκεφτόμουν, πώς γίνεται οι όποιες επιλογές του καθενός για προσωπικά θέματα να επηρεάζουν τη συνέχεια της ζωής του οποιουδήποτε άσχετου, προσπαθώντας μάλιστα ο άσχετος αυτός να επιβληθεί με νύχια και με δόντια, λες και κινδυνεύει η ψυχική του ακεραιότητα; Οι προσωπικές επιλογές είναι προσωπικές και δεν έχουν να κάνουν με τις επιλογές του άλλου, όσο κι αν αυτό δημιουργεί κάποιου είδους σύγκρουση.

Όπως και να έχει στο θέμα μας!

Περί χορτοφαγίας ο λόγος! Εδώ και έξι μήνες σχεδόν, πάνω-κάτω, αποφάσισα για ιδεολογικούς λόγους να μην ξαναφάω κρέας ή ψάρι! Και ναι για τους περίεργους τρελαίνομαι για γύρους, σουβλάκια, σούβλες και όλα τα σχετικά, όντας μεγαλωμένη στη γλυκεία μεγαλόνησο!Αποφάσισα όμως να κάνω την υπέρβαση. Ο καθένας όπως τη βρίσκει. Πού θέλω να καταλήξω? Λοιπόν, το άβολο της κατάστασης που βιώνω άθελα μου σε κάθε γεύμα με αγνώστους ή έστω με όχιτόσο κολλητούς που δεν γνωρίζουν ότι ναι ναι ναι ΔΕΝ τρώω κρέας! Ως επί το πλείστον εξελίσσονται συζητήσεις του τύπου, γιατί δεν τρως κρέας? Πόσο καιρό δεν τρως? Λαχανικά τρως? Το ξέρεις πως κάνεις κακό στην υγεία σου? Το ξέρεις πως ο άνθρωπος είναι ον παμφάγο? Νομίζω οι επιλογές σου πρέπει να αλλάξουν! Πας ενάντια στη φύση σου κτλ κτλ κτλ!!!! Να δω τι άλλο κουλό θα ακούσουν τα καημένα τα αφτάκια μου.

Σάμπως και τους λέω ότι ετοιμάζομαι για ένοπλη ληστεία ή αποφάσισα να εξαφανίσω το ανθρώπινο είδος και να εγκαταστήσω πανταχού ανθρωποειδή όντα που θα θυμίζουν περασμένα μεγαλεία της ανθρώπινης υπόστασης και αξίας. Ακούγομαι υπερβολική? Ίσως. Αλλά ρε γαμώτο γιατί κάθε φορά που αναγκάζομαι να δηλώσω vegetarian (μην χέσω) να γίνομαι θύμα δυσμενούς διάκρισης? Hehe! Ermm απλά χαλιέμαι και δεν το γουστάρω καθόλου μιας και δεν κάνω κάτι κακό! Στην κύπρο όμως καθετί το διαφορετικό είναι κακό. Ο μέσος κύπριος θεωρεί τουλάχιστον παραξενιά να είναι κανείς χορτοφάγος. Από την άλλη οι πιο έξυπνοι κύπριοι σε ειρωνεύονται πως και τα φυτά έχουν «ψυχή», αρά εν ολίγοις μου λένε πάψε να το παίζεις «πρώτη κυρία» των οικολόγων! Το δε τραγελαφικό είναι το ύφος του γκράντε ανθρωπολόγου που σου εκφράζει με πάσα βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος είναι ον παμφάγο και είναι εκτός τόπου και χρόνου η επιλογή κόντρα στο ρεύμα και δη ενάντια στη φύση μας!
Για να μην τα πολυλογώ (too late!) προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που κάνω απαιτεί θυσία, και ομολογώ δεν το περίμενα να άντεχα τόσο. Όμως, επειδή ήδη εδώ και έξι μήνες δεν έχω αγγίξει κρέας, πιστεύω πως αν το κάνω τώρα είναι λες και παραδίδω τα όπλα και γίνομαι έρμαιο των γευστικών απολαύσεων. Εγώ πια όταν βλέπω κρέας, βλέπω νεκρό σώμα και όχι λιχουδιά… είναι περίεργο πώς διαστρεβλώνεται η αντίληψη σου για κάποια πράγματα αρκεί να το πιστέψεις. Δεν έχω πρόβλημα με όσους τρώνε κρέας, σέβομαι την επιλογή τους. Όμως, δεν μπορώ να δεχτώ ότι εγώ κάνω κάτι «κακό», τη στιγμή που κατά βάθος αρκετοί ίσως -ελπίζω- θα προτιμούσαν να μην έτρωγαν κρέας, αλλά όπως πολλές φορές μας έχει αποδείξει η πραγματικότητα η απόλαυση κρατάει τα σκήπτρα της θέλησης.

Κάτι τελευταίο το διαφορετικό πρέπει να γίνεται αποδεχτό και όχι να περιθωριοποιείται σαν αυτοάμυνα λόγω έλλειψης γνώσης ή φοβίας για παραδεδομένες αρχές και αξίες. Άλλωστε ο κοινωνικός αποκλεισμός διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία, αρκεί κανείς να μπορεί να δει χωρίς παρωπίδες (ένα όνειρο απατηλό και ξεχασμένο σε ξάστερες παραλιακές μεθυστικές τοποθεσίες).

Προδιαγραφές γαμησέ τα! Καλά κρασιά, στους ανθρώπους και στη μαλακία που τους δέρνει. Και έτσι για τα πρακτικά το πολύ φως δεν τυφλώνει αλλά ξεκαθαρίζει το τοπίο και σε κάνει να νιώθεις πιο ελεύθερος, φτάνει να έχεις τα κότσια να το πάρεις μέχρι το τέλος. Αν έχετε νου θα καταλάβετε!
Cheers!

2 comments:

Unknown said...

Simfono me ola. I kipriaki pragmatikotita epivallei na eimaste panta simfona me tis protaseis tis sxizofrenikis koinonias tis. San probata na akolothoume tin perpatimeni me paropides xoris opoiesdipote epiloges gia diaforetiko. Keep on walking opos eseis thelete. Kai mpravo Froso pou to kaneis!!!

Rakuneta said...

i mary tha mou mathei tourkika k na diavazw othwmanika!

asxeto alla i araviki grafi ine optika toulaxiston panemorfi... to idio k ta ieroglifika!