08 August, 2007

Ανθρώπινος παραλογισμός

Χορτοφαγία

Παραξενιά? Ιδιοτροπία? Κίνημα της εποχής? Μια μαζική παραζάλη?

Μάλλον μια επιβεβλημένη συνήθεια και τρόπος ζωής. Ο λόγος? Πολύ απλός! Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να γίνεται η αιτία να σκοτώνονται άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, πόσο μάλλον όταν ο σκοτωμός αυτός γίνεται για τη γευστική μας απόλαυση. Από τη στιγμή όμως που άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει διατροφικά χωρίς να γίνει φονιάς (συγχωρήστε με αλλά μόνο αυτό το χαρακτηρισμό μπορώ να δώσω) και να αναπληρώσει τις όποιες πρωτεΐνες και σίδηρο παίρνει από τις τροφές των ζώων και των διαφόρων ψαριών, κατ’ εμένα, αυτός που συνεχίζει να καταλανώνει κρέας είναι το ολιγότερο έρμαιο των ορέξεών του.
Είναι ουσιαστικό και επιβεβλημένο να γίνει κατανοητό πως οποιοσδήποτε οργανισμός βιώνει πόνο και αισθάνεται φόβο πρέπει να μην δολοφονείται. Φανταστείτε σε μια διαφορετική κουλτούρα κάποιος να φάει το σκύλο σας? Πόσο βάρβαρο θα σας φαινόταν αυτό? Γιατί να πρέπει να γίνεται διαχωρισμός σε ζώα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας? Γιατί να είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς -ζώντας στον 21ο αιώνα, όπου οι απανταχού ιδεαλιστές, πολιτικοί, αξιωματούχοι κ.ά. διακηρύττουν περίτρανα τις ανθρωπιστικές αξίες που διέπουν την εποχή μας- πως και τα ζώα έχουν δικαιώματα. Ή μήπως πλέον όλες οι αξίες, αρχές και ιδανικά είναι κάλπικα και διατυπώνονται μόνο για το θεαθήναι?

Όπως είναι γνωστόν όταν τέθηκε το επίμαχο ζήτημα της έκτρωσης, λήφθηκαν υπόψη, τόσο τα δικαιώματα της γυναίκας να ορίζει το σώμα της, όσο και το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή. Η μέση οδός κρίθηκε στη επιβολή ενός ορίου, 3 μηνών, όπου η γυναίκα καλείται να αποφασίσει και να επιλέξει αν θα διακόψει ή όχι την κύηση. Ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης συντελέστηκε στο γεγονός ότι μετά τον 3 μήνα το έμβρυο -παρόλο που δεν θεωρείται ανθρώπινη ύπαρξη λόγω του γεγονότος ότι στερείται της διανοητικής λειτουργίας- αρχίζει να αισθάνεται πόνο. Ο παράγοντας αυτός ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιβολή ενός χρονικού ορίου, ώστε να υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων του εμβρύου, χωρίς να παραγνωρίζονται βέβαια τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτό είναι για να καταλάβουν μερικοί ασυνείδητοι ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και τα δικαιώματα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά, όπως και σεβαστά. Το να σκοτώνεις ένα ζωντανό οργανισμό που είναι σε θέση να νιώσει φόβο και πόνο –έστω και αν δεν έχει τη δική μας διανοητική υπεροχή (μην χέσω)- είναι κτηνωδία και εξευτελισμός της πολιτισμικής ποιότητας που διέπει την ανθρωπότητα (που πολύ το αμφιβάλλω αν στην τελική υπάρχει). Ο δρόμος αυτός μπορεί να φαντάζει δύσκολος αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιεί κανείς πως είναι όλα θέμα ιδεολογίας και αρχών. Δεν μπορεί να σκοτώνεται ένα ζώο γιατί η κυρία Τάδε θέλει να νιώσει ξεχωριστή ανάμεσα στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας (μην χέσω ξανά), φορώντας το trendy γούνινο παλτό της. Παραδείγματα χιλιάδες. Το να καθίσει κανείς να τα απαριθμήσει και να τα αναλύσει, μόνο βαρετός θα γίνει. Όλοι τα ξέρουμε και όλοι τα αγνοούμε για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, καθησυχάζοντας τη δήθεν ανήσυχη συνείδησή μας. Όταν όμως έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε, κάνουμε τις πάπιες και τρέχουμε να κρυφτούμε πίσω από ανούσιες και φτηνές δικαιολογίες.

Η ανθρωπότητα αντί να βελτιώνεται οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μαζική καταστροφή. Το περιβάλλον έχει μπει σε πορεία καθόδου, με μοναδικό προορισμό τον αφανισμό του, χωρίς εξόδους διαφυγής. Τα σημάδια της αποτελμάτωσης βροντοφωνάζουν σε κάθε πυρκαγιά, σε κάθε αύξηση της θερμοκρασίας, σε κάθε πλημμύρα, σε κάθε ξηρασία. Εμείς τι κάνουμε? Απλά κοιτάζουμε σαν ξεχαρβαλωμένοι κανίβαλοι, και περιμένουμε το τέλος να έρθει πιο γρήγορα με τη δική μας συμβολή.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Τα πράγματα επιβάλλονται να αλλάξουν. Πριν να είναι πολύ αργά. Πριν χάσουμε κάθε ίχνος ανθρωπιάς. Πριν χάσουμε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Πριν η θηριωδία και η βαρβαρότητα γίνουν ένα με το πετσί μας. Πριν το μόνο απομεινάρι της ανθρώπινης υπόστασης μας να ηχεί μόνο στο άκουσμα της λέξης "ανθρωπιά…".

Όσοι αντέχετε ή έχετε τα κότσια να δείτε το μέγεθος της θηριωδίας του ανθρώπου κάντε ένα κλικ στο πιο κάτω βίντεο….

Το video:
www.glumbert.com/media/dolphin

Και αν αυτό που θα δείτε δεν σας αφήσει αδιάφορους υπογράψετε, ώστε όλοι μαζί να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Ένα οριστικό τέλος….

H αίτηση:

www.petitiononline.com/golfinho

1 comment:

Anonymous said...

ipograpsa!